yemekleri gezilecek yerleri ve insanları ile kayseri modeli

Manti Tarifi

 

 
(4 kisilik)
Malzemeler:
Hamuru icin:
3 su bardagi un
1 adet yumurta
1 kahve fincani su
1 cay kasigi tuz

Ici icin:
250-300 gr kiyma
1 adet ince kiyilmis sogan
4-5 dal maydanoz, ince ince kesilmis
tuz, karabiber

Uzeri icin:
1/2 kg yogurt
2 dis sarimsak, ezilmis
5 yemek kasigi siviyag (ya da tereyagi)
1 yemek kasigi biber salcasi
1 cay kasigi pul biber

Haslamak icin: 8 bardak su, 2 cay kasigi tuz

Yapilisi
1) Tencereye un elenir, ortasi acilir, kalan malzemeler eklenir. Sikica bir hamur elde edilir. Yumusak olursa kolay acamazsiniz. ustu kapali olarak 20-30 dakika dinlenmeye birakilir.

2) Kiymaya ince dogranmis sogan, maydanoz, tuz ve karabiber eklenir, yogurulur.

3) Hamur 3 parcaya ayrilir, unlanarak bicak sirti kalinliginda acilir. 1.5 cm kalinliginda seritler kesilir, sonra onlardan da 1.5 cm genisliginde kare parcalar elde edilir. (daha kucuk isterseniz o da yapilabilir, malum bir kasiga 40 tane sigmazsa evde kalirsiniz :) )

4) Her birine yeterince ic malzemeden koyulup istenen sekillerde kapatilir.

5) 8 bardak su tencerede kaynatilir, 2 cay kasigi tuz atilir. Mantilar suya birakilir ve 10 dakika haslanir. Uzerinde kopuk kalmamis olmasi gerekiyor kaynayan mantilarin, yoksa henuz pismemis demek oluyor. En iyi gosterge budur. Hamurun kalinligina bagli olarak 10 dakikadan daha uzun da surebilir pismesi.

6) Tavaya yag konulur, eritilir. salca ve cok az su ilavesi yapilarak homojen bir karisim edilir.

7) Servis tabagina once mantilar, ustune sarimsakli yogurt ve en uste de salcali yagdan dokulur. Istege bagli olarak nane, sumak, pul biber ile suslenebilir. (benim favorim nane)

Afiyet olsun tekrar..
 
 

 

 
YAĞLAMA

Malzemeler

1 bardak süt

yarim cay bardagi sivi yag

1 paket maya

un,tuz

kiymali harci icin

300 gr kiyma

2 adet sogan

1 sivri biber

2 adet domates,ben konserve ezilmis domates kullandim

2 yemek kasigi biber salcasi,

yarim bardak siviyag

karabiber,kirmizi tozbiber,kimyon,nane maydanoz.

Asil tarifi hamuru sadece su unla ben yumusak olsun diye sütle yoguruyorum.

Bir kase sarimsakli yogurt

yapilisiIlk sütü mayayla cirpin,daha sonra siviyagini tuzunu ayarlayip kulakmemesi yumusakliginda bir hamur elde edin,mayanlandirmaya birakin.Bu arada yarim bardak siviyagi bir tencerede alin,iki tane sogani rendeleyin ve az bir soteledikten sonra kiymayi ilave edin,kiymayida iyice soteledikten sonra,salcasini ince kiylmis biberi domatesini ,baharatlarini ekleyin. Yarim bardak sicak su ilave edip özlesinceye kadar pisirin.mayalanan hamurdan kücük bezeler alin,pasta tabagi büyüklügünde acin,ister teflon tavada alt üst pisirin.ben elektirikli yufka sacinda pisirdim.bezeler bitince iyice sicak olan kiymali harctan yaglama bazlamasina kasikla heryerine yayin,bu islemi bazlamalar bitinciye kadar devam edin.Önce ortadan sonra tekrar dörde kesin,üstüne sarimsakli yogurtla servis yapin.ben sivri biber maydanoz eklemedim bizim kücük bey yemiyor,katsam bile catalla tek tek seciyor.Size tarifi tam vermek icin yazdim

İletişim

Sitede ara

Kayseri Mutfağı

Kayseri'nin zengin bir mutfak kültürü vardır. Kayseri adıyla adeta özdeşleşmiş olan pastırma ve sucuğun ünü, yurtdışına taşınmıştır. Nefis yemek çeşitleri arasında “mantı”nın ise özel bir yeri vardır. Günlük softaların dışında, ziyafetlerde ve düğünlerde çok özel yemekler hazırlanır. Geleneksel yaşam tarzının sürdü rüldüğü dönemlerde, beslenme ve tüketim alışkanlıkları günümüzden farklıdır Kent yaşamının insanlara sunduğu olanaklar şüphesiz ki bu alışkanlıkları ve beslenme biçimini değişime uğramıştır. Ancak Kayseri'nin yöresel yemekleri bu değişimden etkilenmeden geleneksel tad ve lezzetlerle softaları süslemektedir.

Pastırma sofralarda aranan ve sevilen, lezzetli bir gıda maddesidir. Pastırma yapımında büyükbaş hayvanlar yeğlenir. Kesimden sonra etler tuzlanır. Tuzlamadan çıkarılan eder bol suda yıkanır ve çengellere asılır. Birbirine değmeyecek şekilde 10-15 gün kurumaya bırakılır. Etler alımsı bir renk aldığında indirilerek bir gün cenderede bekletilir. Ertesi gün çemene yatırılır. Çemenlenen pastırma 4-5 gün içinde konur ve piyasaya sevk edilir. Pastırma imalinde, bir sığırın kesilmesinden sonra, parçalaraayrılan etlerin cins ve yerlerine göre, “arka sırt, dilme, eğrice, kuşgömü, şekerpare” gibi çeşidi isimleri verilir. Kayseri'de pastırma ve sucuğun pazara yönelik olarak yapılmasının yanında, özellikle sucuk evlerde de yapılır.


Orta Asya'dan batıya akın eden Türk Hun süvarilerinin eyerlerinin çantalara dolduran kuru et konservesi, Anadolu'ya gelerek yerleşen Oğuz Türklerinde pastırmacılığın bulunması ve yüzyıllardır zamanımıza kadar yaşayıp gelmesi, bir gün Orta Asya bozkırlarda yaşayan Türkleri sonbaharda kışa hazırlık olarak tuzlu, kuru ve dumanlı et konserveleri yapmaları, bu yiyeceğin Orta Asya'dan geldiğini göstermektedir. Hayvanların en iyi şekilde ıslah etmiş ve pek çok yeni ırk meydana getirmiş Türkler, hiç şüphesiz ki bunları etlerinden de en iyi şekilde yararlanmasını bile:
insanlardır (Özdemir, 1994). Kayseri'de pastırmacılık bit şekilde Orta Asya'dan gelen Türklerle başlamış ve zamanla gelişmiştir. Ünlü Gezgin Evliya Çelebi 17. Yüzyılda Kayseri'den şu şekilde sözetmektedir: “Makulat ve imalata has beyaz ekmeği, lavaşa yufkası, katmerli böreği, lahm-ı kadit namı ile şöhret bulan kimyonlu sığır pastırması ve nilskli et sucuğu bir tarafta yoktur” (Evliya Çelebi, 1970). Evliya Çelebi'nin Seyahat namesi ‘ndeki bu bilgilerden de anlaşıldığı kadarıyla, Kayseri'de 17. yüzyılda pastırma imalatı vardı.

Kayseri mutfağı ağırlıklı olarak unlu ve etli besinlerden oluşur. Mantı Kayseri'nin en gözde yemeğidir. Araştırmalara göre 36 çeşit mantı pişirilmektedir. Bunlar arasında en yaygın olan etli mantıdır. önce mı ve su katılarak yoğrulur. Bu yoğurma işi epeyce devam ettikten sonra hamur sertleşme kıvamına gelince hamur tahtası üzerinde bezelere ayrıldıktan sonra oklava ile açılır. Sonra açılan yuf ha küçük kareler halinde kesilir ve içerisine baharatlı et konarak büldilür. “Mantı doldurma” denilen bu işi, kadınlar dayanışma halinde, birkaç kişi birlikte yaparlar. Daha sonra mantılar kaynamış suya atılır ve bir müddet pişirilir. Mantılar dişe yapışmayacak şekle gelince ateşten indirilir. Kevgirden süzülür ve bir kaba boşaltılır. Ayrıca tava içinde yağ ile salça ve bir miktar suyun ilavesiyle meydana gelen karışım mantının üzerine dökülür. Sarımsaklı yoğurt ve sumak ilave edilerek yemeye hazırlanmış olur.

 

Evlerde en çok tüketilen ve halk arasında “Aşmakarna” tabir edilen yiyecek türü, kesme çorba, erişte ve makarnadan oluşur. Leğenlerde yoğrulan hamur katı kıvama girdikten sonra, yufka haline getirilip çok ince doğranır. Bu hamura yerine göre yumurta da konur. Aşmakarna denilen yiyecekten çorba; azami bir santim uzunluğunda ve bir milimetre kalınlığında olur. Eriştenin boyu ise aynı kalınlıkta olup, beş santimetreye kadar çıkar. Makarna ise bir san timetrekareye yakın bir boyutta kareler halinde kesilir. Kesilen ürünler daha sonra rutubeti gidecek şekilde kurutulur. Aşmakarna kesimi kışa hazırlık olarak yaz sonu veya sonbaharda yapılır. Bu da yine kadmlar arasında dayanışma ile yapılan bir iştir. Yağ, salça ve kıyma konulup pişirilirken, baharatla, özellikle naneyle zenginleştirilen çorba çok lezzetlidir. Makarna da mantıya benzer yöntemle pişirilir. Kaynayan suya atılarak haşlanan eriştenin ise, piştikten sonra suyu süzülür , üzerine tereyağı ve salça karışıma dökülerek yenmeye hazır hale getirilir.


Güveç Kayseri'nin en gözde yemekleri arasındadır. Toprak güveçlerde, özellikle yaz aylarında sebzeden yapılan bir yemektir. Ana malzemesini, patlıcan, domates, biber, sarımsak ve et oluşturur. Buna patates ilave edildiği de olur. Bunlar katlar halinde döşendikten sonra fırına verilir. Pehli, sulu köfte, pirinçli köfte, saç keb, yağbari, pöç, kovalama, üzüm yemeği etli ve yumurtalı yemeklerin en ünlüleridir.

Tatlılar ise zengin bir çeşide sahiptir. Oklava baklavası, açma baklava, kamış baklava, güllü baklava, fincan ağzı, nevzine, un helvası, telteli (pişmaniye), dut pekmezi, aside, incir dolması Kayseri sofralarını süsleyen tatlılardır. Bunların dışında Kayseri'nin kendine özgü çok

© 2008 All rights reserved.

Ücretsiz web sitesi oluşturun!Webnode